A feleségem, a legjobb hírbeszerző

Már egyre közelebb volt a tavasz, és hibába halogattam már két-három éve, idén muszáj volt új új 205 55 r16 nyári gumikat vegyek. De gondban voltam, mivel legutóbb egy szomszéd segített a vásárlásban, de ő azóta kiköltözött külföldre. A feleségemmel is megosztottam a félelmemet: nem nagyon értek a gumikhoz. Tudom, hogy ez a típusú nyári gumi kell nekünk, de hogy például melyik márkát érdemes megvenni, arról fogalmam sem volt. Meg úgy egyébként, semmi egyébről sem. Melyik passzol igazán a mi öreg kocsinkhoz? Hetekig törtem az agyam a dolgon. Nem értem én már a mai fiatalságot annyira, az új termékek meg jönnek és mennek és nekem, idősként már nagyon nehéz ezt követni.

Aztán a feleségem hozott egy remek megoldást. A fodrászánál járt és mint mindig, most is rendszeresen mindenféléét megbeszéltek, és a nyári gumi problémánk is sorra került. Erre a másik fodrász székében ülő kuncsaft, egy harmincas éveiben lévő hölgy megszólalt, hogy ő tud egy remek weboldalt, ahonnan vásárolhatunk nyári gumit, ráadásul mindegyik termék esetében van lehetős megtekinteni a tulajdonságait. Leírta egy cetlire a címét, ahol meg tudjuk nézni az interneten és a feleségemnek adta.

Örültem is meg nem is. Mi, nyugdíjasként nem nagyon szoktunk computerezni. Az unokámtól örököltünk egy régi gépet, és néha, ha volt türelme, mutatott is ezt-azt, hogy hogyan kell csinálni, de attól még nem voltunk zsenik. Mindenesetre bekapcsoltunk a computert és elindítottuk az internetet, ahova beírtuk, amit a nő írt a cetlire. Tetszett, amit láttunk, de főleg annak örültem, hogy volt egy telefonszám. Tudjátok, elmehettem volna a szomszéd utcában lévő szerelőkhöz is, hogy intézzék el nekem ezt, de róluk köztudott volt, hogy már több, a környéken élő idős személyt becsaptak.

Szóval tárcsáztam azt a telefonszámot és egy kedves és türelmes hanggal több mind fél órán keresztül beszélgettem, amíg minden fontosat elmondott, amit tudni akartam. Végül abban maradtunk, hogy ő elintézi helyettünk a rendelést, nekünk meg csak annyi dolgunk van, hogy a megbeszélt időpontra menjünk el az egyik megbeszélt telephelyükre, ahol lecserélik a gumikat és ahol készpénzzel kifizethetjük őket. Hittem is meg nem is, hogy ez ilye egyszerűen végbe fog menni, de aztán tényleg így történt. És pont annyit kértek el tőlünk a négy gumiért, amennyit az interneten is írt. Örültem a sikernek és büszkén gördültem ki a műhelyből a jó kis, öreg járgányommal.