Az új fodrászommal tárgyaltunk a régi filmekről

Fiú létemre elég sokszor járok fodrászhoz, nagyjából 3-4 hetente. Iszonyatosan gyorsan nő a hajam és mivel közeleg a nyár, nem szeretnék folyamatosan izzadni a nagy hajam alatt. Mivel a színe is sötétbarna, elég jól szívja a napot és amúgy is, elég izzadós vagyok sajnos. Ezen kívül van más oka is annak, hogy ilyen sűrűn járok fodrászhoz. Az egyik oka az, hogy nem érzem magaménak a kicsit is hosszabb hajat, feszengek, és nem tetszem magamnak, rossz közérzetem van tőle, valamint nagyon zavar, ha már a fülemre kicsit is rálóg. Tudom, ez elég viccesen hangzik, de valóban zavaró a számomra.

A másik oka az volt, hogy a fodrász, akihez jártam, nagyon jó, régi ismerősünk. Eleinte, amikor kicsi voltam, anya nyírta a hajam, majd a ház mellett nyílt egy fodrászat, és közel húsz évig jártam a Szilvihez. Minden hajvágás után kinder tojásokból összegyűjtött játékok közül lehetett válogatni. Ez úgy működött, hogy a gyerekek, amikor megnőttek és már nem kellett nekik játék, átadták az összes ilyen kisebbet a Szilvinek. Nagyon jól működött ez a módszer, a gyerekek egyből csak a játékra koncentráltak és nyugodtak maradtak a hajvágás ideje alatt. Egyszer csak már nem tudtam menni Szilvihez, mert nem volt bent. Miután megtudtam, nagyon megörültem, mivel kisbabát vár. Hatalmas öröm lett úrrá rajtam, mert tudtam, hogy mindig is nagyon vágyott a párjával egy kisbabára és mivel már 40-es korosztály, így necces volt, hogy sikerülhet-e, de szerencsére sikerült!

Viszont nekem kellett keresnem egy új fodrászt. Egyébként, azóta elköltöztünk vidékre anyával, de egészen addig, amíg csak tudtam, a Szilvihez jártam, hiába utaztam sokat oda.

Az új fodrász egy fiatal lány volt a munkahelyemtől nem messze. Ez egy nagyobb szalon, többen dolgoznak ott. Kicsit félve mentem be, hisz nem ismertem senkit és nekem annyira a Szilvihez kötődött a hajvágás, furcsa érzés volt. Hamar fogadtak és egyből neki is tudtak állni a hajamnak, vagyis csak ez a lány, Bianka. Bianka egy 5 éves tapasztalattal bíró fiatal fodrász lány. Nagyon kis cserfes és csacsogós volt, így hamarabb fel is oldódtam. Megmutattam neki képen, hogy nagyjából milyen hajat is szeretnék és mellé magyaráztam is, hogy a Szilvi mit és hogyan szokott csinálni. Megértette és neki is látott.

Sok izgalmas témáról beszéltünk, de aminél leragadtunk az a következő volt…

A szüleinek most lesz majd a 30 éves házassági évfordulója és szeretné őket meglepni valamivel. VHS kazetta digitalizálásra lenne szüksége, mert az esküvői videóikat szeretné digitalizálni, hogy megmaradjon mindenképpen és ne romoljon a felvételeknek a minősége. Miután én Délpesten laktam, ott volt a fodrászom is, a Szilvi, aki mesélte nekem egyszer, hogy van ott, szintén Délpesten egy filmmásolda. Itt VHS kazettáról tudnak digitalizálni. Ezen kívül több mindennel foglalkoznak még, de ez az, ami most érdekes.

Miután Bianka végzett a hajnyírással, a munkaideje is letelt. Mondtam neki, hogy üljünk be a közeli kávézóba meginni valamit és a neten megkeresem neki közben a filmmásolda elérhetőségét, ahol VHS kazetta digitalizálással foglalkoznak.

A szalontól nem is kellett sokat sétálnunk, nagyjából 4-5 percet maximum és meg is érkeztünk. Szerencsére volt hely, ráadásul a teraszon, aminek külön örültünk, hiszen nagyon jó idő volt. Konnektor is volt a teraszon, nálam pedig pont ott volt a laptopom. Be is írtam a keresőbe, hogy VHS kazetta digitalizálás, és egyből meg is találtam azt az oldalt, amit kerestem. Bianka elég alapos és szeret mindig mindent tudni. Át is vette az irányítást a laptopom fölött. Maga elé húzta az asztalon és átolvasta az egész honlapot. Nagyon tetszett neki az, amit a bemutatkozás résznél olvasott. Szimpatikus volt a számára, hogy ez egy otthoni, családi vállalkozás és az, hogy ilyen hagyománya van ebben a családban ennek a szakmának. Egyébként szerintem is tiszteletreméltó az, ha valaki ennyire megóvja a családi örökséget, továbbviszi és az meg a pláne, ha még hozzá is tud tenni!

Egyébként olyan sokat beszélgettünk Biankával erről a témáról, hogy én is kedvet kaptam arra, hogy pár régi filmet digitalizáltassak. Már el is terveztem, hogy anyát meglepem ezzel. Igaz, hogy most egyelőre nem lesz semmije, de attól még szeretem őt meglepni ilyen kis apróságokkal. Ő nagyon tudja értékelni az ilyesféle meglepetéseket, hisz bármikor szívesen nézegeti a gyerekkori fotóimat. Ezen kívül sok videó is készült. Ezeknek a VHS kazettáknak a digitalizálása nagyon jól jönne nekem is, hiszen a VHS lejátszónk már igencsak a végét járja. Régi is, és nem is használtuk az utóbbi időben. Hiába a régi jó, megbízható videó lejátszó, nem tart sajnos ez sem örökké és ezek is szépen lassan eltűnnek, ami azt eredményezi, hogy nem fogja tudni megnézni az ember a régi videóit, mert nem lesz hozzá lejátszó. Haladni kell a korral, és el kell fogadni a mai technikát. Nem szabad görcsösen ragaszkodni mindenhez, főleg akkor, ha van jobb. Már csak az, ha például VHS kazettát digitalizáltat az ember CD-re, az jobban megéri, hiszen én is tudom jól, hogy a VHS kazetták nagyon is rövid életűek tudnak lenni. A kedvenc filmjeimet milliószor megnéztem VHS-en, és mint mindenki más is, én is visszatekertem többször azokhoz a részekhez, amiket nagyon szerettem. A sok tekerés azt eredményezte, hogy megnyúlt a szalag és a végén nézhetetlen lett a videós anyag. Sokszor volt ilyen gondom és emiatt fájt is sokat a fejem.

Azért az meg kell jegyezni, hogy egy film, főleg ha elég populáris is, valószínű a neten már fent van és bármikor bár hányszor megnézhető. A kritikus pont természetesen az egyedi videó megőrzése, ami az esetek 90%-a családi tulajdonban van. Ezek nagy része különleges alkalmakkor készültek. Ilyen például többek között az esküvő, gyerek születése, nyaralás. Természetes szerintem, hogy mindenki igyekszik megőrizni ezeket az élményeket és újra vissza akarja nézni ezeket.

Biankával, az új fodrászommal rendesen átrágtuk magunkat ezen a témán és szerintem nagyon jó ötlet volt ez tőle. Mármint az, hogy a szülei házassági évfordulójára ilyen szuper ajándékot talált ki. Nagyon kedves gesztusnak találom ezt, és valószínű én is csinálnék ilyet, ha együtt lennének a szüleim. De nem baj, mert anyum így is biztosan nagyon fog örülni ennek az ajándéknak, csak előbb ki kell válogatnom a fontosabb és a kedvenc videóit, amik VHS kazettán vannak meg, és amikor digitalizáltatni szeretnék. Bianka miután megcsináltatja a VHS kazetta digitalizálást, kérek majd tőle véleményt, hogy hogyan sikerült és akkor biztosan bátrabban vágnék bele ebbe a projektbe.

Miután ezt megbeszéltük Biankával, megköszöntem neki a szuper frizurát, mert tényleg nagyon jól levágta a hajamat, iszonyatosan tetszik! Következőre is majd hozzá szeretnék menni, mert ügyes fodrász, jó társaság, és látszólag jó ember, aki még kedves is. Ki tudja, talán egyszer randizni is elhívom majd, mert mindemellett csinos is.