Férfimunka nőknek? Lezsírozzuk!

Húsz éve dolgozom fodrászként, de az ember életében gyakran bekövetkeznek nagy horderejű változások. Sajnos a férjem cége tönkre ment, és nem tudtuk többé fedezni a saját vállalkozásomat. Ezért új állás után kellett néznem, és nem volt jobb ötletem a fuvarozásnál.

Leszerződtem egy ételszállító céghez, kaptam autót is hozzá: gyors és nehéz váltás volt, sok dolgot kellett megtanulnom ez idő alatt. Többek között azt is, hogy milyen mechanikai feladatok vannak egy autóval – előtte tankolni sem tudtam önállóan, nemhogy a különböző kenőzsírokat használni. Az első munkanapomon tudtam meg, hogy az autó innentől kezdve az én felelősségem, ritkán láttak még nőt belevágni ilyen jellegű munkába, de becsülik a lendületem és a lelkesedésemet.

Nem tanítottak be, azt mondták, tájékozódjak az interneten, az olajwebshop.hu weboldalát adták meg, mint kiváló forrásanyagot. Nőként nehéz eléggé, hogy ilyenekben toppon legyen az ember, de örültem neki, hogy veszik a fáradtságot és komolyan vesznek engem.

Amikor aztán egy nap beértem a munkahelyemre, a főnök megkeresett, hogy kéne venni kenőzsírt, válasszam már ki a honlapról a legkedvezőbbet.

Na, akkor még azt sem tudtam mi az, de szerencse, hogy az olajwebshop.hu oldalán könnyedén lehet tájékozódni, értesülni az ilyesmiről. Megtudtam, hogy a kenőzsír szappan, olaj, meg egyéb hozzáadott anyagok összessége, s olyankor használatos, amikor az olaj használata önmagában nem lehetséges vagy ajánlatos. Általában csapágyak kezelésére használják – mindenesetre nekem kellett ezt most intézni, mert az én kocsimmal volt gond, és az én felelősségem volt a vásárlás, ha már a főnök kivizsgáltatta nekem az autót, hogy biztonságban tudjak közlekedni vele.

Azt olvastam, hogy vásárláskor fontos szempont, hogy legyen a kenőzsír rezisztens a forró vízzel szemben, hogy összeegyeztethető legyen a tömítéssel, és legyen stabil az oxidációja. Amikor fölmentem a netre, az olajwebshop honapjára, ezek alapján a szempontok alapján is kerestem.

Nem volt nehéz dolgom, mert a kenőzsír választékuk egészen nagy volt: a XADO Protectív javítózsírt választottam új csapágyakhoz: azt olvastam, ez a termék valóban képes arra, hogy az elkopott csapágyakat újjá varázsolja, de az újaknak is kifejezetten jót tesz.

Meghatott, hogy az anyaga képes beépülni a fém anyagába, hogy nem egy új felületet képez a fémén, hanem a részévé válik, és olyan kémiai folyamatokat indít el, melyeknek során egy teljesen új fémkerámia réteg alakul ki. Mint amikor a bőr hámrétegei megújulnak.

Szóval ezt a terméket néztem ki a kenőzsírok közül, a főnököm meg is lepődött, hogy milyen jól választottam, azt mondta, hogy nem is számított arra, hogy ennyire ügyes leszek, hogy ilyen jól beleválasztok majd, jó érzékkel, a lehető legkiválóbb opcióba. Azt mondta, valójában teszteltek engem, hogy egy ilyen férfiagyat igénylő feladatot a fodrászkisasszony képes-e megoldani: meglepődtek, hogy sikerrel jártam.

Örülök, hogy a fodrászságból szerzett tapasztalatom a talpraesettség tekintetében jól jött az élet más területein is. Azóta is az ételszállító cégnél dolgozom, ráadásul egy kis plusz bevételt is keresek azzal, hogy még a cégtulajdonos haját is én vágom.

Hála az olajwebshop.hu oldalának, ahol minden részletes és helytálló, sikerrel jártam még nőként is egy olyan feladat teljesítésében, amely talán még néhány férfinak is gondot okozna.