A fodrásszal mindenről lehet beszélni

Szerencsére nagyon jó fodrászom van, de nem csak azért gondolom így, mert mindig tökéletesre formázza a frizurámat, hanem azért is, mert sokat szoktunk beszélgetni. Nem is értem, hogy tud ennyit beszélni, egész nap minden kuncsafttal.

Már tíz éve ugyanahhoz a fodrászhoz járok, így már elég jól ismerjük egymást. Nincs olyan téma, amiről ne lehetne megkérdezni a véleményét. Rengeteg emberrel találkozik, így képben van, hogy mi a közvélekedés az aktualitásokról.

Múltkor a kézműves termékekről beszélgettünk. Mesélte, hogy ő is igyekszik minél több, természetes alapanyagokból készült fodrászati szert használni. Otthon én is arra törekszem, hogy egészség-, és környezetkímélő dolgokat használjak. Főleg a tisztálkodó szerekre figyelek oda jobban, hogy lehetőleg minél inkább bőrbarát termékeket válasszak. Egy ideje áttértem a tusfürdő helyett a natúr szappanokra.

Egy kézműves gyártótól rendelem őket. Eddig a kedvencem a mentás, mert az frissítő hatással van, a benne lévő borsmenta illóolajnak köszönhetően. A levendulásnak is nagyon kellemes illata van, és inkább nyugtató hatása. Van még körömvirágos, zöld agyagos és hévízi iszapos is. Ezek a natúr szappanok szép színesek, és 100% természetes anyagokból állnak, így kímélik a bőrt. Minden bőrtípusra megfelelőek. Egy darab szappan, napi egy zuhanyzással egy hónapra elegendő.

Az említett oldalon találhatunk más natúr termékeket is. Tusfürdőt, kézkrémet, ajakírt, de még mosódiót is. Ki is fogom próbálni őket, mert a natúr szappanok nagyon bejöttek. Minden este ilyeneket használok a zuhanyzáshoz, így még relaxáltabban megyek az ágyba. A nyugtató hatásuk az illóolajoknak köszönhető. A növényekből kipréselt olajokat elszappanosított formában tartalmazzák.

natúr szappanNincsenek bennük viszont, szulfátok, tenzidek, amik egy átlagos szappanban előfordulnak. Ezek az anyagok a természetbe kijutva károsíthatják a vizes élőhelyeket. Sok szempontból előnyös tehát, ha kézműves termékeket használunk. Ebben a fodrásszal is megegyeztünk. Ő például sörből is csak kisüzemben gyártottat iszik. Azzal is lehetne fürdeni, de én azért inkább maradok a natúr szappanoknál. Mindig másfélét rendelek, így meg se lehet unni. Fő a változatosság.

Szoktak vitázni arról, hogy este vagy reggel egészségesebb e zuhanyozni. Én szeretek tisztán aludni, és egy meleg vizes tusolásnak nyugtató hatása van, főleg, ha például levendulás szappannal végezzük, ez pedig este nagyon jól jön, segít levezetni a feszültséget. A reggeli zuhanyzás azért sem jó ötlet szerintem, mert akkor mindig rohanás van, és nincs idő rendesen megszáradni. Télen könnyen meg is lehet fázni, ha a meleg víz után nem sokkal kimegyünk az utcára.

A kézműves szappanok tényleg kímélik a bőrt, amióta ezekkel tisztálkodom, sokkal kellemesebb érzésem van a törölközésnél. Arctisztításhoz is ezeket használom, naponta többször is, mégsem lesz olyan száraz a bőröm, mint a bolti szappanoktól. Száraz, zsíros és normál bőrre is alkalmasak. A szappanokban található olajak gyengéden ápolják a bőrt. Az olívaolaj többek között D-, E-, K-, A-vitaminokat és béta-karotint tartalmaz. Az egyik leghasznosabb összetevő, a shea vaj. Igazán hasznos a bőrnek, vitaminokat és olajsavakat tartalmaz.

Többször is hallottam már a shea vajról. Nagyon dicsérik, a jótékony hatásai miatt. Nem tudtam, hogy mi ez igazából, de most, hogy ilyen szappanokat használok, kicsit utánanéztem mi is van bennük. A shea vajat az Afrikában honos karité fa terméséből, a shea dióból készítik. A magjának nagy az olajtartalma, abból készítik a vajat. Számos pozitív hatással bír. Hidratálja, megnyugtatja a bőrt, regenerálja a bőrsejteket, elősegíti a sebgyógyulást. A nagyon érzékeny vagy ekcémás bőrre is ajánlják.

A fodrászom is csak jó tapasztalatokkal rendelkezik a kézműves termékek terén. Általában azt mondják, hogy drágábbak, mint a hagyományos termékek, de ez nem minden esetben van így. Sokszor hosszabb ideig is használhatóak, mert jobb minőségben, nagyobb koncentrációjú anyagokból készülnek.